Kochani! Dziś chcę się z wami podzielić sekretami korzystania z Varomy, jednej z najbardziej zaawansowanych funkcji
Varomę kupujemy wraz z urządzeniem Thermomix tm6 lub tm5. Jest w podstawowym zestawie.
Można ją dokupić do thermomix Friend (tutaj nie ma jej w podstawowym zestawie zakupowym). Mając taki komplet, jak Thermomix plus thermomix Friend z dokupioną Varomą, możemy z niej skorzystać jednocześnie aż na sześciu poziomach. Zwiększamy wówczas wielozadaniowość, wszechstronność i wydajność naszego zestawu.
Co to jest Varoma w Thermomix?
Varoma to specjalna misa do gotowania na parze, stworzona specjalnie dla
Z czego się składa Varoma?
Varoma składa się z trzech elementów:
- Pokrywa: Chroni potrawy przed utratą ciepła. Wykonana jest z poliamidu
- Wkład varomy: Miejsce, gdzie umieszczasz składniki do gotowania na parze. Wykonana jest z polipropylenu.
- Podstawa varomy: W dolnej części Varomy, również umieszcza się składniki, które chcemy ugotować na parze. Wykonana jest z polipropylenu.
Wkład i podstawa Varomy to dwa poziomy na których możemy jednocześnie przyrządzać dania.
Gotowanie na parze w Varomie
Varoma to kluczowe akcesorium
Dania gotowane na parze są lekkostrawne i zalecane w wielu dietach.
Jak korzystać z Varoma Thermomix?
Korzystanie z Varomy w Thermomixie to prosta sprawa:
- Umieść wodę w naczyniu miksującym (Pamiętaj, że w trakcie gotowania na parze przy użyciu trybu Varoma w ciągu 15min. z naczynia wyparuje ok. 250ml wody lub płynu na bazie wody).
- Umieść składniki na wkładzie Varomy i/lub dolnej części Varomy.
- Postaw Varomę na pokrywie naczynia miksującego.
- Wybierz odpowiednią temperaturę i czas na ekranie (tryb Varoma to 120 stopni Celcjusza).
Jeżeli korzystasz z cookidoo, na ekranie thermomix będziesz mieć wyświetlone czytelne wskazówki dotyczące kolejnych kroków, wielkości parowanych składników, gdzie mają one być wyłożone, czy na dolnej części przystawki czy na wkład Varomy, a czas i temperatura ustawi się automatycznie.
Jak znaleźć przepisy w Cookidoo z wykorzystaniem przystawki Varoma?
Wyszukiwanie przepisów z użyciem przystawki varoma w Cookidoo to prosty proces:
- Wyszukaj interesujący cię przepis.
- Sprawdź w opisie, czy w przepisie jest dostępna funkcja gotowania na parze
- Oficjalna platforma z przepisami Cookidoo oferuje także funkcję filtrowania przepisów, więc możesz specjalnie oznaczyć, że szukasz potraw gotowanych na parze.
- Jeżeli w wyszukiwarkę w cookidoo wpiszesz hasło „Varoma” lub „na parze”, to na ekranie pojawią Ci się wszystkie przepisy, w których to akcesorium jest niezbędne.
Porady, wskazówki i triki dotyczące skutecznego wykorzystania Varomy w Thermomix TM6 i TM5
- Dokładne czyszczenie
Upewnij się, że Varoma jest zawsze czysta przed użyciem i wszystkie jej otwory są drożne. Pamiętaj, że Varomę można myć w zmywarce ale tylko do 60 stopni Celcjusza. Wyższa może spowodować jej odkształcenie.
- Pokrywa nie przylega prawidłowo do naczynia Varomy
Zdaża się, że gdy pokrywa jest zimna, nie przylega ona ściśle do naczynia Varomy. Takie odkszałcenie jest naturalne dla materiału z którego jest wykonana i co najważniejsze pod wpływem temperatury podczas gotowania, materiał ten staje się elastyczny i przylega do naczynia w sposób prawidłowy.
- Optymalne ustawienia
Dopasuj ustawienia do rodzaju potrawy, którą przygotowujesz. Różne produkty wymagają różnych czasów i temperatur. Warto w tym celu przejrzeć przepisy w cookidoo wyszukane z pomocą hasła „Varoma” lub „na parze”.
- Warzywa na dnie
Umieść warzywa, które mają dłuższy czas przyrządzania, na dnie przystawki, a te o krótszym czasie na wkładzie. To umożliwi równomierne przygotowanie potrawy. Pamiętaj, że korzystając z dolnej części Varomy, kilka otworów na dnie naczynia musi być odsłoniętych, tak aby para mogła się swobodnie przedostawać.
- Cienkie plasterki
Gdy kroisz warzywa postaraj się, aby były cienko pokrojone. To przyspieszy proces gotowania i oszczędza energię oraz Twój czas.
- Zastosuj aromaty
Umieść zioła, przyprawy lub kawałki cytrusów w Varomie, aby nadać potrawie intensywny smak na Varomie
- Parowanie ryb i mięsa
Kiedy gotujesz mięso lub ryby, użyj papieru do pieczenia w Varomie, aby uniknąć przylegania. Papier można naciąć, aby dostosować go do rozmiaru Varomy. Dużo łatwiej wykładać papier do pieczenia jeśli go wcześniej zgnieciemy w rękach lub zwilżymy w wodzie.
- Jajka sadzone, omlet lub shakshuka na parze
Wystarczy, że wyłożysz przystawkę varoma papierem do pieczenia i już bez obaw możesz przyrządzić jajka w różnorodnej postaci na parze. To wspaniałe i zdrowe rozwiązanie.
- Gotowanie na dwie połówki
Jeśli gotujesz różne składniki, ale o podobnym czasie gotowania, użyj dwóch połówek Varomy z papierem do pieczenia wyłożonym na wkładzie, aby uniknąć mieszania smaków. Pamiętaj jednak, że zapachy mogą się minimalnie przenikać.
- Czasem potrzebujesz więcej
W przypadku przyrządzania większych ilości potraw, można zainwestować w dodatkową tacę Varomy, aby zwiększyć pojemność szczególnie jeśli oprócz urządzenia Tm6 używasz jeszcze thermomix Friend.
- Spróbuj deserów
Varoma to nie tylko do warzyw i mięsa. Przygotuj pyszne desery, takie jak serniki, jogurty, budynie czy puddingu na parze. „Upieczesz” ciasto, chleb i bułki.
- Soki prosto i zdrowo
Na dolną część Varomy i wkład wyłóż owoce z których chcesz uzyskać sok np. maliny czy porzeczki. Wlej do naczynia miksującego odpowiednią ilość wody, włóż koszyczek a w koszyczku umieść miseczkę w której będzie zbierał się sok. Następnie załóż pokrywę naczynia miksującego a na niej ustaw Varomę z owocami. Polecam.
- Eksperymentuj z marynatami
Umieść mięso w marinacie w Varomie przed startem, aby wchłonęło więcej smaku.
- Używaj jej zamiast durszlaka
Dolna część fantastycznie zastępuje durszlak w mojej kuchni. Jest idealna do odcedzania makaronów, ziemniaków, warzyw itp.
- Używaj Varomy jako wirówki do sałat
Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru wody po umyciu sałat i innych zielonych liści, wrzuć je do dolnej części Varoma i przykryj pokrywą. Następnie kilkukrotnie mocno potrząśnij
- Użyj pokrywy Varoma do skierowania pary w żądaną stronę
Jeśli Twój thermomix stoi pod wiszącymi szafkami kuchennymi i nie chcesz aby były one zaparowane, możesz włożyć pokrywę Varomy pod kątem tak aby jej jedna rączka była zablokowana przez uchwyt do przenoszenia
- Poszukaj inspiracji w Cookidoo
W platformie z przepisami na thermomix® Cookidoo znajdziesz mnóstwo przepisów specjalnie dostosowanych do gotowanie z przystawką. Warto eksperymentować i odkrywać nowe smaki!
Zaawansowane możliwości przystawki Varoma w Thermomix TM6 pozwalają na zdrowe i smaczne gotowanie. Eksperymentuj z różnymi składnikami i technikami, a z pewnością odkryjesz, jak wydobyć maksimum smaku z każdej potrawy. Smacznego gotowania!
Dlaczego kocham Varomę?
- Zdrowe dania: zachowuje wartości odżywcze składników, co jest kluczowe dla zdrowego stylu życia.
- Szybkość: gotowanie na parze jest zwykle szybsze niż tradycyjne gotowanie.
- Wielofunkcyjność: Varoma umożliwia przygotowywanie mięsa, ryb, warzyw, a nawet deserów.
- Gotowanie na kilku poziomach jednocześnie: dwudaniowy obiad przygotowany w ok.30 min. na jednym źródle energii – to lubię. W naczyniu miksującym gotuje się zupa np.: krupnik a na Varomie parują się warzywa i indyk.
Podsumowanie
Varoma to perła wśród akcesoriów