Kochani! Dziś chcę się z wami podzielić sekretami korzystania z Varomy, jednej z najbardziej zaawansowanych funkcji Thermomixa. Nie mogę się doczekać, abyście odkryli, jakie cuda, ten niewielki dodatek, potrafi zdziałać w kuchni.

 

Varomę kupujemy wraz z urządzeniem Thermomix tm6 lub tm5.  Jest w podstawowym zestawie. 

Można ją dokupić do thermomix Friend (tutaj nie ma jej w podstawowym zestawie zakupowym). Mając taki komplet, jak Thermomix plus thermomix Friend z dokupioną Varomą, możemy z niej skorzystać jednocześnie aż na sześciu poziomach. Zwiększamy wówczas wielozadaniowość, wszechstronność i wydajność naszego zestawu.

Co to jest Varoma w Thermomix?

Varoma to specjalna misa do gotowania na parze, stworzona specjalnie dla Thermomixa. Została tak skonstruowana aby para mogła w niej swobodnie cyrkulować a utrata energii była jak najmniejsza. Dzięki temu proces jest szybki i precyzyjny. W tym naczyniu możemy gotować na parze mięso, warzywa, owoce, ryby, owoce morza czy parować klopsiki, knedle i pampuchy. Ponadto w Varomie „ upieczemy” na parze chleby i ciasta. Dzięki Varomie na wyciągnięcie ręki mamy esencję zdrowego gotowania, umożliwiającą zachowanie wszystkich cennych składników odżywczych w potrawach i wyjątkowego smaku.

Z czego się składa Varoma?

Varoma składa się z trzech elementów:

  • Pokrywa: Chroni potrawy przed utratą ciepła. Wykonana jest z poliamidu
  • Wkład varomy: Miejsce, gdzie umieszczasz składniki do gotowania na parze. Wykonana jest z polipropylenu.
  • Podstawa varomy: W dolnej części Varomy, również umieszcza się składniki, które chcemy ugotować na parze. Wykonana jest z polipropylenu.

Wkład i podstawa Varomy to dwa poziomy na których możemy jednocześnie przyrządzać dania.

Gotowanie na parze w Varomie

Varoma to kluczowe akcesorium thermomixa dla miłośników zdrowej żywności. Służy do gotowania na parze w urządzeniu, co pozwala na zachowanie maksimum witamin, minerałów i naturalnego smaku składników. Do tego nie zwiększamy kaloryczności potrwa. 

Dania gotowane na parze są lekkostrawne i zalecane w wielu dietach. 

Jak korzystać z Varoma Thermomix?

Korzystanie z Varomy w Thermomixie to prosta sprawa:

  • Umieść wodę w naczyniu miksującym (Pamiętaj, że w trakcie gotowania na parze przy użyciu trybu Varoma w ciągu 15min. z naczynia wyparuje ok. 250ml wody lub płynu na bazie wody).
  • Umieść składniki na wkładzie Varomy i/lub dolnej części Varomy.
  • Postaw Varomę na pokrywie naczynia miksującego.
  • Wybierz odpowiednią temperaturę i czas na ekranie (tryb Varoma to 120 stopni Celcjusza).

Jeżeli korzystasz z cookidoo, na ekranie thermomix  będziesz mieć wyświetlone czytelne wskazówki dotyczące kolejnych kroków, wielkości parowanych składników, gdzie mają one być wyłożone, czy na dolnej części przystawki czy na wkład Varomy, a czas i temperatura ustawi się automatycznie.

Jak znaleźć przepisy w Cookidoo z wykorzystaniem przystawki Varoma?

Wyszukiwanie przepisów z użyciem przystawki varoma w Cookidoo to prosty proces:

  • Wyszukaj interesujący cię przepis.
  • Sprawdź w opisie, czy w przepisie jest dostępna funkcja gotowania na parze
  • Oficjalna platforma z przepisami Cookidoo oferuje także funkcję filtrowania przepisów, więc możesz specjalnie oznaczyć, że szukasz potraw gotowanych na parze.
  • Jeżeli w wyszukiwarkę w cookidoo wpiszesz hasło „Varoma” lub „na parze”, to na ekranie pojawią Ci się wszystkie przepisy, w których to akcesorium jest niezbędne.

Porady, wskazówki i triki dotyczące skutecznego wykorzystania Varomy w Thermomix TM6 i TM5

 

  1.  Dokładne czyszczenie

Upewnij się, że Varoma jest zawsze czysta przed użyciem i wszystkie jej otwory są drożne. Pamiętaj, że Varomę można myć w zmywarce ale tylko do 60 stopni Celcjusza. Wyższa może spowodować jej odkształcenie.

 

  1. Pokrywa nie przylega prawidłowo do naczynia Varomy

Zdaża się, że gdy pokrywa jest zimna, nie przylega ona ściśle do naczynia Varomy. Takie odkszałcenie jest naturalne dla materiału z którego jest wykonana i co najważniejsze pod wpływem temperatury podczas gotowania, materiał ten staje się elastyczny i przylega do naczynia  w sposób prawidłowy.

 

  1.  Optymalne ustawienia

Dopasuj ustawienia do rodzaju potrawy, którą przygotowujesz. Różne produkty wymagają różnych czasów i temperatur. Warto w tym celu przejrzeć przepisy w cookidoo wyszukane z pomocą hasła „Varoma” lub „na parze”. 

 

  1.  Warzywa na dnie

Umieść warzywa, które mają dłuższy czas przyrządzania, na dnie przystawki, a te o krótszym czasie na wkładzie. To umożliwi równomierne przygotowanie potrawy. Pamiętaj, że korzystając z  dolnej części Varomy, kilka otworów na dnie naczynia musi być odsłoniętych, tak aby para mogła się swobodnie przedostawać.

 

  1.  Cienkie plasterki

Gdy kroisz warzywa postaraj się, aby były cienko pokrojone. To przyspieszy proces gotowania i oszczędza energię oraz Twój czas.

 

  1.  Zastosuj aromaty

Umieść zioła, przyprawy lub kawałki cytrusów w Varomie, aby nadać potrawie intensywny smak na Varomie

 

  1.  Parowanie ryb i mięsa

Kiedy gotujesz mięso lub ryby, użyj papieru do pieczenia w Varomie, aby uniknąć przylegania. Papier można naciąć, aby dostosować go do rozmiaru Varomy. Dużo łatwiej wykładać papier do pieczenia jeśli go wcześniej zgnieciemy w rękach lub zwilżymy w wodzie.

 

  1.  Jajka sadzone, omlet lub shakshuka na parze

Wystarczy, że wyłożysz przystawkę varoma papierem do pieczenia i już bez obaw możesz przyrządzić jajka w różnorodnej postaci na parze. To wspaniałe i zdrowe rozwiązanie.

 

  1.  Gotowanie na dwie połówki

Jeśli gotujesz różne składniki, ale o podobnym czasie gotowania, użyj dwóch połówek Varomy z papierem do pieczenia wyłożonym na wkładzie, aby uniknąć mieszania smaków. Pamiętaj jednak, że zapachy mogą się minimalnie przenikać.

 

  1.  Czasem potrzebujesz więcej

W przypadku przyrządzania większych ilości potraw, można zainwestować w dodatkową tacę Varomy, aby zwiększyć pojemność szczególnie jeśli oprócz urządzenia Tm6 używasz jeszcze thermomix Friend.

 

  1.  Spróbuj deserów

Varoma to nie tylko do warzyw i mięsa. Przygotuj pyszne desery, takie jak serniki, jogurty, budynie czy puddingu na parze. „Upieczesz” ciasto, chleb i bułki.

 

  1.  Soki prosto i zdrowo

Na dolną część Varomy i wkład wyłóż owoce z których chcesz uzyskać sok np. maliny czy porzeczki. Wlej do naczynia miksującego odpowiednią ilość wody, włóż koszyczek a w koszyczku umieść miseczkę w której będzie zbierał się sok. Następnie załóż pokrywę naczynia miksującego a na niej ustaw Varomę z owocami. Polecam.

  1.  Eksperymentuj z marynatami

Umieść mięso w marinacie w Varomie przed startem, aby wchłonęło więcej smaku.

 

  1. Używaj jej zamiast durszlaka

Dolna część fantastycznie zastępuje durszlak w mojej kuchni. Jest idealna do odcedzania makaronów, ziemniaków, warzyw itp.

 

  1.  Używaj Varomy jako wirówki do sałat

Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru wody po umyciu sałat i innych zielonych liści, wrzuć je do dolnej części Varoma i przykryj pokrywą. Następnie kilkukrotnie mocno potrząśnij

 

  1.  Użyj pokrywy Varoma do skierowania pary w żądaną stronę

Jeśli Twój thermomix stoi pod wiszącymi szafkami kuchennymi i nie chcesz aby były one zaparowane, możesz włożyć pokrywę Varomy pod kątem tak aby jej jedna rączka była zablokowana przez uchwyt do przenoszenia thermomixa (srebrna rączka będąca elementem obudowy). Dzięki temu para będzie kierowana na otwartą przestrzeń kuchni lub w stronę okapu.

 

  1.  Poszukaj inspiracji w Cookidoo

W platformie z przepisami na thermomix® Cookidoo znajdziesz mnóstwo przepisów specjalnie dostosowanych do gotowanie z przystawką. Warto eksperymentować i odkrywać nowe smaki!

Zaawansowane możliwości przystawki Varoma w Thermomix TM6 pozwalają na zdrowe i smaczne gotowanie. Eksperymentuj z różnymi składnikami i technikami, a z pewnością odkryjesz, jak wydobyć maksimum smaku z każdej potrawy. Smacznego gotowania!

Dlaczego kocham Varomę?

  • Zdrowe dania: zachowuje wartości odżywcze składników, co jest kluczowe dla zdrowego stylu życia.
  • Szybkość: gotowanie na parze jest zwykle szybsze niż tradycyjne gotowanie.
  • Wielofunkcyjność: Varoma umożliwia przygotowywanie mięsa, ryb, warzyw, a nawet deserów.
  • Gotowanie na kilku poziomach jednocześnie: dwudaniowy obiad przygotowany w ok.30 min. na jednym źródle energii – to lubię. W naczyniu miksującym gotuje się zupa np.: krupnik a na Varomie parują się warzywa i indyk.

Podsumowanie

Varoma to perła wśród akcesoriów Thermomixa. Jej potencjał do zdrowego i smacznego gotowania jest niewątpliwie imponujący. Ma dużą pojemność, posiada wiele pobocznych a praktycznych zastosowań i co najważniejsze daje możliwość gotowania na trzech poziomach jednocześnie co w znaczący sposób oszczędza czas. Dzięki niej gotowanie staje się przyjemniejsze i zdrowsze. Smacznego gotowania z Varomą!

 

 

Galeria zdjęć Varomy

Oceń post

Pin It on Pinterest

Share This