Poniżej znajdziesz porównanie Thermomix TM5 i Thermomix TM6.

thermomix tm6
Thermomix TM6

Thermomix TM6 to głównie nowe funkcje, których nie ma w TM5. TM6 ma dodatkowo fermentację, karmelizowanie, wolne gotowanie sous vide oraz mycie wstępne.

Nowe funkcje w TM6

WYŚWIETLACZ – Na pierwszy rzut oka widać różnicę w wyświetlaczu który w TM6 ma znacznie większe wymiary i jest w pełni interaktywny niż w poprzednim modelu.

W TM6 jest zaślepka w miejscu dawnego portu do którego podłącza się nośnik przepisów lub cook-key w TM5.

NACZYNIA MIKSUJĄCE – Naczynia miksujące w obu urządzeniach wyglądają identycznie jednak nie można ich stosować zamiennie gdyż spód naczynia w TM6 został lekko przemodelowany.

MIARKA – Miarka w TM5 jest przeźroczysta a w  TM6 jest w kolorze pokrywy i dodatkowo posiada silikonowe zaczepy, które zabezpieczają przed jej wypadaniem.

KOPYSTKA – Kopystka dołączona do zestawu wraz z TM6 jest bardziej miękka i smuklejsza niż w TM5.

KOSZYCZEK – Koszyczek w TM6 jest dodatkowo wyposażony w klapkowatą pokrywę.

POKRYWA ZABEZPIECZAJĄCA PRZED ROZPRYSKIWANIEM – nie było jej w zestawie wraz z TM5. Świetnie sprawdza się podczas przygotowywania konfitur czy smażenia.

MENU – w opcji ustawieńw TM6 mamy również dodatkowo opcję wyboru dźwięku końca pracy.

WAGA – w modelu TM6 jest ona bardzo precyzyjna – waży z dokładnością do 1g. W modelu TM5 ważyła co 5g.

MYCIE WSTĘPNE – to nowa automatyczna funkcja dzięki której nawet po przypaleniu czy karmelu Twój Thermomix TM6 będzie lśnił jak nowy:)

CZAJNIK – Thermomix TM6 zagotuje lub podgrzeje Wam wodę do żądanej temperatury. Jeśli uwielbiacie białą lub zieloną herbatę to bez trudu TM6 podgrzeje wodę do wymaganej temperatury parzenia. Thermomix TM5 gotował wodę do 100 stopni Celcjusza.

WOLNE GOTOWANIE – funkcja ta pozwala na utrzymanie przez długi czas (nawet do 8h) temperatury do 98 stopni. Dzięki tej funkcji gotowane mięsa są niezwykle soczyste i rozpływają się w ustach.

SOUS – VIDE – to sposób obróbki cieplnej gdzie produkt jest zamknięty w szczelnym pozbawionym powietrza woreczku w kąpieli wodnej o odpowiednio dobranej temperaturze. Dzięki temu otrzymujemy dania jak z wykwintnej restauracji o niesamowitym smaku i idealnej teksturze.

FERMENTOWANIE – czyli wolne gotowanie w niskiej temperaturze przez dłuższy czas. Dzięki niej wieczorem nastawiamy a rano mamy własny świeży naturalny jogurt, śmietanę lub ser.

DŁUGOŚĆ GOTOWANIA – w urządzeniu TM6 w zależności od potrawy czas gotowania ustawia się automatycznie aż do zakończenia jej przygotowywania. W TM5 czas pracy jest ograniczony do 90min.

ZAGĘSZCZANIE – dodatkowo dostępne w TM6 czego nie ma w TM5

WYSOKIE TEMPERATURY –  dzięki tej funkcji dostępnej z poziomu przepisu możliwe jest podsmażanie i przygotowanie np.: szarpanej wieprzowiny. Ogromną zaletą tej funkcji jest to, że noże kręcą się tylko co jakiś czas.

KARMELIZOWANIE – dodatkowo dostępne w TM6 czego nie ma w TM5

5/5

Pin It on Pinterest

Share This