W ostatnich latach zaobserwowano lawinowy wzrost zachorowań na chorobę Hashimoto. Odkryta ona była w 1912 roku przez japońskiego naukowca Hakaru Hashimoto i początkowo diagnozowana była jedynie u kobiet po 50 roku życia. Obecnie choroba Hashimoto dotyka także nastolatki a nawet małe dzieci. Nadaje jej się miano choroby cywilizacyjnej.

Hashimoto – co to za choroba?

Hashimoto to choroba tarczycy o podłożu autoimmunologicznym określana także jako przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy lub wole limfocytarne. W jej wyniku organizm produkuje przeciwciała, które atakują tarczycę prowadząc do jej stopniowego niszczenia. Najprościej mówiąc jest to choroba gdzie zaburzone jest działanie naszego układu odpornościowego, który w wyniku nieprawidłowego funkcjonowania atakuje sam siebie – w tej chorobie – atakuje tarczycę. W skutek tego pojawia się  niedoczynności tarczycy, czyli stanu w którym zaburzona jest gospodarka hormonalna, która często współistnieje z takimi jednostkami chorobowymi jak: cukrzyca typu 1, celiakia czy łuszczyca.

Hashimoto – kogo dotyka? Kto choruje?

Choroba Hashimoto może dotknąć każdego. Znacznie częściej chorują na nią kobiety niż mężczyźni. Szacuje się że na chorobę Hashimoto dziesięciokrotnie więcej zapada kobiet niż mężczyzn. Ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem (zazwyczaj między 45 a 65 rokiem życia. W ostatnich latach naukowcy zauważyli że choroba ta dotyka coraz więcej młodych ludzi. Szacuje się że na chorobę Hashimoto cierpi od 10 do nawet 30% populacji na całym świecie.

Hashimoto – przyczyny

Przyczyn choroby dopatruje się w predyspozycjach genetycznych (odpowiada ona za wystąpienie choroby w  80% przypadków), niedobór selenu, stosowanie litu, czynnikach środowiskowych (życie w stresie, palenie papierosów, zła dieta, związki chemiczne i zanieczyszczenia znajdujące się w powietrzu, żywności i wodzie), niedoborach selenu, stosowaniu litu i przyjmowanych niektórych lekach. Warto tu podkreślić, że mimo iż choroba ta została odkryta ponad 100 lat temu to badania nad jej przyczynami nadal trwają.

Hashimoto – objawy choroby

Najczęściej występujące objawy choroby Hashimoto to przewlekłe zmęczenie i senność, wrażliwość na chłód, bóle stawów i mięśni a także apatia i przygnębienie oraz problemy z pamięcią. Choroba wpływa dość istotnie na procesy metaboliczne i je zaburza co prowadzi do gwałtownego przybierania na wadze. Często występują również nieregularne i bolesne miesiączki, suchość skóry, nadmierne wypadanie włosów i łamliwość paznokci.

Jeśli zaobserwujemy u siebie podobne objawy, warto udać się do lekarza aby skierował nas na serię diagnostycznych badań. Dbajmy o siebie😊

Dieta przy chorobie Hashimoto – czy jest konieczna i jak powinna wyglądać?

Właściwa dieta w chorobie Hashimoto stanowi niezbędny element wspierający leczenie farmakologiczne i pomaga zapanować nad chorobą. Chodzi tutaj o spowolnienie procesu zapalnego, zrzucenie zbędnych kilogramów a w konsekwencji poprawę samopoczucia pacjenta.

NIE ISTNIEJE JEDYNA WŁAŚCIWA I UNIWERSALNA DIETA REKOMENDOWANA OSOBOM CHORYM NA HASHIMOTO!!!

Istnieją zalecenia na podstawie których ustala się diety indywidualne dostosowane dla każdego chorego. Bierze się tu pod uwagę zarówno preferencje smakowe, styl życia jak i ewentualne współistniejące jednostki chorobowe.

10 Najważniejszych zalecenia dietetycznych w chorobie Hashimoto

  1. Regularne spożywanie posiłków tak aby nie dopuszczać do uczucia głodu. Zakłada się że powinny to być 4 – 5 posiłków w odstępach co 3-4 godziny. Jedz mniej a częściej i o stałych porach. Ostatni posiłek dnia należy zjeść ok.2/3 godzin przed snem;
  2. Posiłki powinny składać się ze świeżych i nieprzetworzonych produktów;
  3. Spożywane dania powinny charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym  (czyli m.in.: surowe warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja);
  4. Spożywanie produktów o działaniu przeciwzapalnym takich jak awokado, surowe warzywa, nienasycone kwasy tłuszczowe (tłuste ryby, orzechy, pestki, oleje roślinne tłoczone na zimno); Chodzi o dostarczenie wit. D i kwasów tłuszczowych omega-3.
  5. Zwiększenie spożycia pełnowartościowego białka czyli takich produktów jak: chude mięso i jego przetwory, ryby i jaja;
  6. Spożywane produkty powinny być surowe, gotowane na parze lub w wodzie, pieczone lub duszone bez tłuszczu (unikaj smażonych na tłuszczu potraw);
  7. Unikanie spożywania dań zawierających produkty o działaniu prozapalnym takie jak: dania typu fast-food, instant, słodycze, wysoko przetworzona żywność;
  8. Unikanie posiłków z wysokim indeksem glikemicznym (m.in.: słodyczy, produktów zbożowych z białej mąki, alkoholu, suszonych owoców);
  9. Unikanie lub ograniczenie w swojej diecie produktów produktów  zawierających substancje goitrogenne (m.in.: soja, jarmuż, kalafior, brokuł);
  10. Uprawiaj umiarkowaną aktywność fizyczną. Pamiętaj, że przetrenowanie się ponad siły powoduje stres oksydacyjny i wzmaga stan zapalny;

Hashimoto – mity żywieniowe

Panuje przekonanie, że osoby chorujące na Hashimoto powinny całkowicie wykluczyć z diety produkty zawierające gluten, laktozę oraz warzywa krzyżowe m.in.: kapustę (wszystkie rodzaje), brokuły, kalafior, brukselkę, jarmuż, rzodkiew i rzodkiewki, botwinkę i gorczycę. Ale czy na pewno?

  1. Hashimoto a gluten

Osoby z Hashimoto powinny stosować dietę bezglutenową – gluten sam w sobie jako białko nie ma wpływu na przebieg choroby. Wyjątkiem jest sytuacja, w której osoba chorująca na Hashimoto, ma stwierdzoną celiakię lub alergię na gluten (nadwrażliwość lub nietolerancję). Należy tu podkreślić fakt, że u chorujących na tą chorobę częściej niż pozostałych osób celiakia występuje. Wówczas bezwzględnie należy zrezygnować z produktów zawierających gluten.

  1. Hashimoto a laktoza

Chorzy na Hashimoto nie powinny spożywać laktozowy – laktoza nie ma żadnego związku z samym przebiegiem choroby. Jednak, podobnie jak w przypadku glutenu, osoby chorujące na Hashimoto częściej niż inni mają dolegliwości związane z nietolerancją laktozy. Więc jeśli masz stwierdzoną nietolerancję laktozy lub źle się czujesz po spożyciu produktów mlecznych (odczuwasz problemy żołądkowo-jelitowe) to absolutnie powinieneś ograniczyć ich spożywanie lub całkowicie wyeliminować je ze swojej diety.

  1. Hashimoto a warzywa krzyżowe (kapustne)

Warzywa krzyżowe (kapustowate / kapustne) muszą być wyeliminowane z diety – warzywa te zawierają goitrogeny, czyli substancje które utrudniają pracę tarczycy poprzez zaburzenie wchłaniania jodu przez ten gruczoł. Prowadzi to do upośledzenia powstawania hormonów tarczycowych. Najistotniejsze jest w tym przypadku to aby nie spożywać tych warzyw na surowo. Natomiast obróbka termiczna (gotowanie bez pokrywki, pieczenie i smażenie) powoduje znaczne obniżenie poziomu goitrogenów w tych produktach.

Pamiętajmy aby zachować zdrowy rozsądek i obserwować siebie.  

Hashimoto – jakie napoje warto pić a czego unikać?

Osoby chore na Hashimoto powinny wypijać ok. 2 litrów płynów na dobę. Oczywiście im wyższa masa ciała tym więcej płynów powinno się przyjmować. Zapotrzebowanie na 1kg masy ciała wynosi ok. 30ml. Sprawdź, jakie napoje warto wypijać a których lepiej unikać gdy borykasz się z Hashimoto.

Woda a Hashimoto (ok. 1,5l dziennie)

U osób chorujących na Hashimoto często występują niedobory mikroelementów. Dlatego warto aby sięgały po wodę średnio- lub wysoko zmineralizowaną. A gdy odczuwamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak gazy i wzdęcia to lepiej aby była to woda niegazowana lub o niskim nasyceniu dwutlenku węgla

Soki warzywne / koktajle warzywne a Hashimoto

Istotne jest to aby podstawą takich napojów były warzywa (marchew, buraki, świeże ogórki, seler). Owoce mają tu stanowić jedynie mały dodatek (jabłka, borówki, maliny, truskawki) Najlepiej aby były to napoje naturalne, świeżo wyciskane.

Herbata w diecie Hashimoto

Jeśli sięgasz po zieloną, białą, czerwoną  lub naturalną owocową herbatę to pij je na zdrowie. Warto aby ich nie słodzić.

Napoje roślinne a Hashimoto

Wprowadź do swojej diety napoje roślinne takie jak mleczko kokosowe, ryżowe, migdałowe.

Napoje mleczne w diecie Hashimoto

Jeśli musimy zrezygnować z mleka krowiego i jego przetworów a trudno nam to zrobić to spożywajmy te produkty ale bez laktozy.

Najlepiej wprowadzić do diety mleko kozie i produkty na jego bazie.

Kawa, Herbata czarna, Alkohol, słodkie napoje gazowane – czego nie pić w chorobie Hashimoto?

Te napoje które mogą wywoływać niepożądane dolegliwości ze strony układu pokarmowego i potęgować stan zapalny. Generalnie należy ich unikać w swojej diecie.

Co jeść przy chorobie Hashimoto?

Właściwa dieta w chorobie Hashimoto stanowi niezbędny element wspierający leczenie farmakologiczne i pomaga zapanować nad chorobą. Chodzi tutaj o spowolnienie procesu zapalnego, zrzucenie zbędnych kilogramów a w konsekwencji poprawę samopoczucia pacjenta. Sprawdź, jakie potrawy powinny pojawiać się na Twoim talerzu.

warzywa i owoce (surowe, gotowane na parze lub w wodzie, kiszone). Sięgaj po szparagi, ogórki, marchewka, pietruszka, dynia, szpinak, buraki, sałata zielona, lodowa, pekińska;

– mięso dobrej jakości, niskoprzetworzone: drób, królik, cielęcina, chuda wołowina i wieprzowina. Postaw na własne wędliny, pasty mięsne oraz mięsno-jarzynowe i pasztety.

– ryby chude i tłuste (dorsz, łosoś, płastuga, makrela, tuńczyk, śledzie); skorupiaki i owoce morza

– ziemniaki, bataty, dziki ryż, basmati, komosa ryżowa, kasza gryczana, jaglana, makarony bezglutenowe, kukurydziane lub ryżowe

– jaja

– awokado – owoc ten ma fenomenalne właściwości przeciwzapalne.

– orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, pestki dyni i słonecznika

– tłuszcze do obróbki termicznej to olej kokosowy lub masło klarowane a do stosowania na zimno (jako dodatek do dań lub na kanapki) to olej kokosowy, z wiesiołka, olej lniany, oliwa z oliwek czy tahini

– warto by pieczywo było bezglutenowe na bazie mąki gryczanej, ryżowej lub kukurydzianej

Hashimoto – jedzenie które może Ci zaszkodzić. Czego nie wolno jeść?

Najistotniejszym zadaniem diety przy chorobie Hashimoto jest zminimalizowanie stanu zapalnego a co za tym idzie objawów choroby i zredukowanie masy ciała. Dlatego nie należy spożywać dań, które zawierają substancje działające prozapalnie. Oto lista produktów, których należy unikać w diecie Hashimoto.

– pieczywo pszenne, żytnie i jęczmienne powinno pójść całkowicie w odstawkę (jeśli masz nietolerancję glutenu lub celiakię) lub powinno się ograniczyć ich spożycie.

– cukier zastąp stevią lub xylitolem

– żywność wysoko przetworzoną (wędliny, konserwy)

– dania typu fast – food

– słone przekąski – szczególnie te kupione w sklepie

Pamiętaj, że istotna jest samoobserwacja tak aby wiedzieć co nam szkodzi i po czym się gorzej czujemy. Dzięki temu łatwiej jest wyeliminować z diety produkty które nam nie służą.

Hashimoto – czy thermomix pomoże? Dieta Hashimoto na thermomix

Jak wiadomo właściwa dieta w chorobie Hashimoto stanowi niezbędny element wspierający leczenie farmakologiczne. W tym przypadku powiedzenie „wiem co jem” nabiera szczególnego znaczenia.

Czy wiesz ile cukru znajduje się w pieczywie, które kupujemy w sklepie/piekarni? Ile spulchniaczy, utrwalaczy, wzmacniaczy smaku i koloru, stabilizatorów, emulgatorów i innych konserwantów jest w produktach na półkach sklepowych?

Już na początku XX wieku Linus Carl Pauling powiedział: „właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”.

Codzienne posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie zarówno w teraźniejszości jak i przyszłości. Odpowiednie „paliwo” które dostarczamy naszemu organizmowi powinno opierać się na przyjmowaniu substancji korzystnych dla wszystkich komórek naszego ciała w celu zapewnienia zdrowia i dobrego samopoczucia lub jego poprawy.

Takie podejście do posiłków, które pojawiają się na naszym talerzu jest szczególnie ważne przy chorobie Hashimoto. Świadomość, że im dalej od natury tym gorzej dla nas, jest tu szczególnie istotna.

Dlatego właśnie świeże warzywa, owoce, „dobre” węglowodany (żyto, orkisz, komosa ryżowa, amarantus czy gryka, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy) i zdrowe tłuszcze (tłuste ryby, awokado, orzechy, pestki i nasiona, oliwa z oliwek) powinny przodować w naszym codziennym menu.

Tylko że przeważnie brak jest czasu. Brak inspiracji.

I tu z pomocą przychodzi thermomix Tm6 wraz z zintegrowaną platformą przepisów Cookidoo.pl

Szybkie i różnorodne dania w chorobie Hashimoto na thermomix

Tu z pomocą przychodzi thermomix Tm6 wraz z zintegrowaną platformą przepisów Cookidoo.pl

Wystarczy na dotykowym ekranie wbudowanym w urządzenie wpisać poszukiwane hasło np.: „niski indeks glikemiczny” a w ułamku sekundy pojawi się ponad 500 różnorodnych przepisów. Jeśli wpiszesz „stevia” lub „ksylitol” będziesz mógł wybierać z ponad kilkudziesięciu przepisów na desery, ciasta, batoniki, ciasteczka i odżywki (m.in.: domowa odżywka białkowa lub smoothie proteinowe). Co powiesz na placuszki z mąki kokosowej, owsiankę migdałowo-marchewkową? Zupy, ryby, makarony, wypieki słodkie i wytrawne, sałatki i pełne menu, śniadania i kolacje dostosowane do twoich potrzeb.

Co powiesz na własne mieszanki przypraw (m.in.: przyprawa uniwersalna, przyprawa pięciu smaków, mieszankę arabską i grillową, cukier waniliowy, lawendowy czy miętowy i sól ziołową oraz warzywną) i własne kostki rosołowe (koncentraty)? Z thermomix tm6 zmielimy ziarna na mąkę (owsianą, z ciecierzycy; ryżową; gryczaną, jaglaną; orkiszową); zrobimy zakwasy (chlebowy, buraczany i na żur); upieczemy własny chleb (w Cookidoo jest ponad 300 przepisów na pieczywo z różnych stron świata): przygotujemy zdrowe napoje roślinne (napój owsiany, kokosowy, migdałowy); zrobimy własne jogurty, także wegańskie oraz własne przetwory zarówno słodkie jak i wytrawne. Brzmi świetnie, prawda?

Szybkie obiady w chorobie Hashimoto

Istotnym elementem zdrowego odżywiania jest ilość i regularność spożywania posiłków. A tu znaczenie ma czas.

Z thermomix tm6 przepisy mamy bezpośrednio na platformie Cookidoo na ekranie urządzenia lub w smartfonie – nie musimy szukać ich w książkach kucharskich czy internecie. Jeśli mamy bardzo mało czasu na gotowanie to w Cookidoo wybieramy przepisy z całkowitym czasem przygotowania do 30min.  W trakcie pracy thermomix-a, który realizuje dany krok możemy podejrzeć kolejny i już przygotowywać się do niego. Nie wyciągamy kilku pojemników i garnków do jednego obiadu a co za tym idzie nie musimy ich później zmywać. Jednocześnie możemy gotować dwudaniowy obiad a my mamy czas dla siebie.

Później thermomix umyje się sam:)

5/5

Pin It on Pinterest

Share This